top of page
  • Foto van schrijverSaeed A

Hoe kleine gewoontes je leven kunnen transformeren: een blik op Atomic Habits van James Clear

Bijgewerkt op: 15 jan.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastzat in een slechte gewoonte of moeite had met het opbouwen van goede gewoontes? Vandaag gaan we het hebben over het boek Atomic Habits van James Clear, een boek dat je leven echt kan veranderen. We zullen ontdekken hoe een tragisch ongeluk de auteur inspireerde om een methode te ontwikkelen die jou kan helpen je leven te transformeren.

Deze post bevat affiliate links.


James Clear was een normale tiener die van honkbal hield, maar zijn leven veranderde volledig toen hij tijdens een wedstrijd hard werd geraakt door een bal. Dit zorgde ervoor dat hij zijn schedel brak. Tijdens zijn herstel ontdekte hij het belang van kleine gewoontes die over tijd een grote impact kunnen hebben op zijn leven. Dit leidde tot de bestseller Atomic Habits.

In dit boek benadrukt Clear het belang van kleine gewoontes die een grote impact kunnen hebben. Hij introduceert vier wetten van gedragsverandering:

  1. Maak het duidelijk: zorg voor duidelijke signalen die aangeven wanneer het tijd is om een gewoonte uit te voeren. Bijvoorbeeld, leg je loopschoenen klaar zodat je er 's morgens meteen aan wordt herinnerd dat het tijd is om te gaan lopen.

  2. Maak het aantrekkelijk: koppel een positief gevoel of beloning aan de gewoonte, zodat je ernaar gaat verlangen. Luister bijvoorbeeld naar een podcast of luisterboek tijdens het wandelen om het aantrekkelijker te maken.

  3. Maak het gemakkelijk: verminder de weerstand door de drempel laag te houden. Leg bijvoorbeeld je sportkleding de avond ervoor klaar, zodat je het 's ochtends gemakkelijk kunt aantrekken.

  4. Maak het bevredigend: beloon jezelf na het uitvoeren van de gewoonte. Bijvoorbeeld, trakteer jezelf op een gezonde snack na het sporten.

Clear stelt ook voor om te focussen op identiteitsverandering door je gewoontes. Zeg bijvoorbeeld niet "ik ga hardlopen", maar "ik ben een hardloper". Dit kan je helpen om de gewoonte beter te internaliseren.

Bewustwording van je omgeving is ook belangrijk. Als je gezonder wilt eten, zorg er dan voor dat er gezonde voeding in huis is en minder ongezonde voeding. Verberg de signalen van ongezonde voeding om de verleiding te verminderen.

Het bijhouden van een dagboek kan je helpen om je gewoontes en signalen te evalueren en bij te sturen. Dit is een work in progress, dus blijf experimenteren en aanpassen om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.
Ten slotte raadt Clear aan om gewoontes te stapelen, wat betekent dat je meerdere goede gewoontes combineert die een synergetisch effect hebben op je leven en algeheel welzijn. Door gewoontes te stapelen, versterk je het effect en bereik je sneller je doelen.


Zo kun je bijvoorbeeld je dagelijkse kop koffie of thee koppelen aan ademhalingsoefeningen of mindfulness, waardoor je elke dag ontspanning in je routine creëert en de dag goed begint.


Als je moeite hebt om genoeg water te drinken, probeer dan een gewoonte te koppelen aan het tandenpoetsen. Vul een glas water en drink het op voordat je je tanden poetst. Zo stapel je gewoontes en krijg je elke keer dat je je tanden poetst minstens één glas water binnen. Vind voorbeelden die voor jou werken; de hierboven genoemde zijn slechts enkele ideeën die ik ter plekke heb bedacht.


Dit zijn enkele van de belangrijkste concepten uit het boek "Atomic Habits" van James Clear. Als je meer in detail wilt gaan, raad ik je aan het boek zelf te lezen of te luisteren naar het audioboek tijdens bijvoorbeeld wandelingen. Het is geïnspireerd door zijn eigen levensveranderende ervaringen, wat ik persoonlijk erg inspirerend vind. Van een gebroken schedel tot een bestseller, hij heeft zijn eigen problemen opgelost, zijn gewoontes aangepast en al die kennis verzameld en samengebracht in een boek dat goed geschreven en gemakkelijk te begrijpen is voor iedereen. Het heeft talloze mensen geholpen om hun leven te transformeren.


Interesse om dieper te duiken in de wereld van Atomic Habits? Koop de Nederlandstalige versie hier.
9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page